TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. ..[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima.[...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

RUŽA
DODATAK PRIPRAVKA

ruza

Ruža Lat: Rosa centifolia. Eng: rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai)D: die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose). Fr: la rose (le rosier cent-feuilles). Imena su još i crvena ruža, Francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. Donose u Europu. Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni.[...]

Nastavi dalje..

ROSOPAS
DODATAK PRIPRAVKA

rosopas

Rosopas - vaš tihi susjed. Lat. Chelidonium Maius L. Eng: Greater celandine / tetterwort. D: Das Schöllkraut. Fr. La chélidoine / Grande chélidoine. Rosopas pripada obitelji makova (Familiae Papaveraceae), a ljekarnički mu je naziv Herba Chelidonii maioris. Rosopas je zeljasta biljka, plavozelena, razgranjena i visoka 30 do 80 cm. Svi dijelovi biljke sadrže žuti mliječni sok. Listovi su izmjenični, donji su perasti, a gornji perasto izrezani. Cvjetovi su zlatnožuti, s četiri latice i brojnim prašnicima, združeni u paštitaste cvatove na vrhovima ogranaka. Plod je duga višesjemena komuška. Zanimljivo, sjemenke imaju privjeske koje mravi rado jedu i sakupljajući ih rasprostiru ovu vrstu. [...]

Nastavi dalje...

RUŽMARIN





RUŽMARIN

Lat: Rosmarinus officinalis L.

Eng: Rosemary, old man

D: Rosmarien, rosmarin

Tal: Rosmarino

Fr: Rosmarin

Narodni nazivi: Ružmarin, rozmarin, rosmarin, rožmarin, rusmarin, ruzman, zimorad, žmurod.

Botanički podaci:

Ružmarin (rosmarinus officinalis l.) Je vrlo razgranat, aromatičan polugrm, koji naraste od od jednog do tri metra visine, drvenast samo u donjem dijelu, s gustim, na rubovima prema dolje savijenim listovima.

Listovi imaju vrlo kratku peteljku, usko su suličasti, kožasti, tamnozeleni, odozgo malo hrapavi, odozdo bjelkasto pusteni, s bijelom prugom.

Cvijet je blijedomodar, blijedoljubičast ili ružičast, dvousnat.

Dijelovi biljke koji se koriste:

Prema Europskoj regulativi, službeno su ljekoviti listovi ružmarina i eterično ulje dobiveno destilacijom listova ružmarina.

Opis biljke:

Ružmarin je trajni, razgranjeni, zimzeleni grm. Listovi su nasuprotni, sjedeći, čvrsti, kožasti, vrlo uski, a dugi 2-3 cm. Rubovi lista su cijeli i prema dolje savijeni. Gornja strana listova je tamnozelena, a donja je sivo-bijele boje i lagano pustenasta. Između listova, na krajevima ogranaka, razvijaju se pršljenasto na maloj peteljci maleni ljubičasto-plavi cvjetovi.

Miris i okus:

Miris cvjetova i cvjetnih vrhova grančica je jak i nalik na kamfor, dok je okus ljut, pomalo gorak i aromatičan.

Vrijeme cvatnje: od ožujka do svibnja, a katkada u rujnu cvate po drugi put.

Stanište:

Vrlo je poznat grm na sunčanim i kamenitim krajevima našeg obalnog područja i naših otoka, a često se sadi i u vrtovima i u cvjetnim loncima, no vrlo je osjetljiv na mraz, pa ga u sjevernijim krajevima treba štititi od hladnoće.

Sadržaj ulja u cvjetovima, listovima i grančicama ovisi o klimi i o sunčanim i zaštićenim položajima.

Uzgoj:

Sitnim smeđim sjemenkama sijemo u proljeće ili rano ljeto, te povaljenicama i poluzrelim reznicama tijekom ljeta. Klijanje sjemena je nepravilno, stoga je ružmarin najbolje razmnožavati reznicama, a to je ujedno i jedini način da se zadrži osobita boja cvijeta. Poluzrele reznice obično se ukorijene za 5-6 tjedana i tada ih možemo presaditi na otvoreno na razmak od 70-80 cm. Podrezati odmah nakon cvatnje, kako bi oblikovali lijep grmić.

Ljekovita priprema:

U službenoj su upotrebi cvjetovi ružmarina (Flores Rosmarini ili Flores Rorismarini), izdanci u cvatu (Herba Rosmarini), a najčešće se sabiru listovi (Folia Rosmarini).

Listovi se sabiru tako da se ljeti režu grane i stave na sušenje. Kad su se grane osušile, listovi se omlate i pomoću rešeta očiste od nepoželjnih primjesa.

Destilacijom listova ili grančica dobiva se ružmarinovo ulje (Oleum Rosmarini).

Ulje je sastavni dio ružmarinove masti (Unguentum Rosmarini compositum) i špirita za rane (Spiritus vulnerarius).

Cvjetovi, kao i biljka u cvatu, sabiru se u travnju i svibnju i suše u hladu; droga se čuva najbolje u zatvorenim posudama, kako je to općenito propisano kod droga koje hlape.




RUŽMARIN



Kemijski sastav:

Ljekovite i djelotvorne tvari:

Uz eterično ulje, ružmarin sadrži smolu, tanin, gorke tvari i male količine saponina.

Kemijski sastav:

List; Sadrži jedan do 2,5 posto eteričnog ulja koje nije aktivna komponenta.

Karakteristični su fenolski spojevi (karnozol, karnozolska kiselina, rozmanol), derivati cimetne kiseline (ružmarinska kiselina) te flavonoidi (nepetin, nepitrin).

List sadrži i triterpene poput uroličke kiseline.

Ulje ružmarina:

Eterično ulje: Postoje tri do četiri kemotipa eteričnog ulja.

To je iznimno bitno, jer se u nas, na žalost, rijetko precizira kemotip eteričnog ulja.

To su:

Kemotip cineol (raste u sjevernoj Africi)

Kemotip verbenon/bornil acetat (dolazi uglavnom s Korzike)

Kemotip kamfor (tipičan za Dalmaciju)

Kemotip ss-mircen/kamfor (ružmarin s nekih lokacija obala Atlantskog Oceana).

Poznavanje kemotipa iznimno je bitno jer, primjerice:

Ružmarin verbenon koristi se u kozmetici, a ostali se izbjegavaju.

Ružmarin verbenon povoljno djeluje na rad jetre uzet oralno, dok se ostali kemotipovi ne uzimaju oralno jer mogu oštetiti jetru

Najbolji analgetik (sredstvo protiv bolova, primjerice kod artritisa) je ružmarin kamfor, a ružmarin verbenon nema nikakav utjecaj na bol.

Stoga, kupujte isključivo ulja koja imaju preciziran kemotip ružmarina!!!

Djelovanje ovisno o kemotipu:

Ružmarin kemotip kamfor koristi se vanjskom primjenom kao analgetik kod reumatoidnog artritisa, udaraca i bolnih mišića nakon tjelovježbe i napornog rada.

U slične svrhe koristi se i kemotip ss-mircen/kamfor.

Koristi se u kremama, uljima i gelovima.

Ružmarin kemotip verbenon/bornil-acetat koristi se u kozmetici za njegu kože, pogotovo mješovite i oštećene kože, naravno razrijeđen u hladno prešanim nerafiniranim biljnim uljima.

Oralnim putem koristi se kao blagi koleretik, potičući kolanje i lučenje žuči. Inhalacijskim putem koristi se kao dobar mukolitik (razrjeđuje nakupljenu sluz u dišnom sustavu i olakšava iskašljavanje).

Ružmarin kemotip cineol najbolji je kemotip koji potiče perifernu cirkulaciju, stoga se koristi kod "hladnih ruku i nogu" i celulita.

Inhalacijskim putem djeluje kao dobar ekspektorans (olakšava iskašljavanje).

Primjena eteričnog ulja:

Oralna upotreba - općenito treba izbjegavati oralnu upotrebu eteričnog ulja ružmarina. Jedini koji se smije uzimati oralnim putem jest ružmarin kemotip verbenon/bornil-acetat.

Uzima se tako da se dvije kapi eteričnog ulja stave na malo smeđeg šećera, stavi u usta i odmah nakon toga popije čaša vode ili soka. No, koleretično djelovanje eteričnog ulja slabije je od djelovanja drugih pripravaka ružmarina (infuzi, tinktura), stoga se eterično ulje rijetko koristi u svrhu poboljšanja rada jetre.

Dermalna upotreba: Kemotip verbenon/bornil acetat u kozmetici se koristi u nižim koncentracijama. Osim u kremama, može se spraviti u jednostavnim uljima za njegu kože. Jednostavna "ljetna" receptura za obnovu kože nakon ljetnih mjeseci.

Indikacije:

List ružmarina: Službeno je odobren za liječenje manjih jetrenih tegoba, problema u lučenju žuči te probavnih tegoba poput otežane probave.

Tradicionalno se koristi za liječenje reumatoidnog artritisa i loše periferne cirkulacije.

Vanjskom upotrebom tinktura ili infuz koriste se kao blagi antiseptik i sredstvo za ubrzanje zarastanja rana. No, ružmarin ima slabije djelovanje na poticanje zarastanja rana od ekstrakta gaveza (symphytum officinale) ili brđanke (arnica montana).

Kao i mnoge biljke, ružmarin je u nekim krajevima služio kao panaceja (lijek za sve), od "trovanja krvi" do sredstva za izazivanje pobačaja.

Njegovo korištenje kao začina, pogotovo u masnijim jelima i težim umacima, uz maslinovo ulje i ribu, govori o mudrom opažanju povoljnog djelovanja na rad žuči.



RUŽMARIN - DETALJI



Iz naroda:

U 14. stoljeću ružmarin je postao poznat kao glavni sastojak "Mađarske vodice" koju je Mađarska kraljica Izabela koristila kao sredstvo za pomlađivanje, a svakodnevnim utrljavanjem vodice od ružmarina izliječila je reumu i giht.

Kao ljekovita i začinska biljka, ružmarin je biljka koju čovjek uzgaja i koristi još od najstarijih vremena. Kao sredozemna biljka, ružmarin je bio omiljena biljka starih Grka i starih Rimljana. osim kao začin i lijek stari Rimljani koristili su ružmarin kako bi se zaštitili od zla, a stari Grci posvetili su ga Afroditi, božici ljepote i ljubavi.

Zbog izgleda cvjetova i staništa blizu mora, stari Rimljani nazvali su ružmarin "ros marinus", što znači morska rosa, a otuda potječe današnji botanički naziv ružmarina Rosmarinus.

Osim što su uz ružmarin oduvijek vezana mnoga praznovjerja, još u starom vijeku ružmarin je bio poznat kao biljka koja poboljšava pamčenje te pomaže kod trovanja i bolova u trbuhu.

Njegovi smolasti listovi paljeni su u bolničkim sobama i zatvorima kako bi se pročistio zrak i zaštitilo od groznice. Kao zaštita u vrijeme kuge, grančice ružmarina stavljane su u posude za hranu, a mirisne vrećice s ružmarinom nošene su oko vrata kako bi se udisao njegov miris.

U mnogim sredozemnim selima rublje se sušilo na granćicama ružmarina kako bi sunce izvuklo njegov miris koji će tjerati moljce.

Početkom srednjeg vijeka benediktanci su donijeli ružmarin u srednju Europu i počeli ga upotrebljavati kao lijek za mnoge bolesti. Osim toga, ružmarin je postao važna biljka na vjenčanjima, ukrašavali bi bračne parove i sve svatove granćicom ružmarina. U Shakespeareovo doba bio jedna od najcjenjenijih ukrasnih biljaka.

S vijencem od ružmarina ukrašavali bi ne samo kipove bogova nego bi grančicu ružmarina stavljali i u kolijevku novorođenčeta, a ružmarin je bio i mrtvački cvijet.

Ovi su se običaji, naročito na selu, zadržali do danas gdje se ružmarinov grm često uzgaja na prozoru kao biljka lončanica. Tek u srednjem vijeku ružmarin je postao tako cijenjena kućna i ljekovita biljka koju su u sjevernije krajeve preko Alpa prenijeli monasi iz Sredozemlja, tj. iz domovine ružmarina.

Ružmarin je preporučan i u Kapitularima Karla Velikog, a stekao je slavu kao destilat iz svježih cvjetova pod imenom "Aqua Reginae Hungariae". U godini 1675. izdana je knjiga nepoznatog autora sa 200 recepata o upotrebi ružmarina kao lijeka.

O ulozi ružmarina u narodnim običajima - literaturi i povijesti - moglo bi se još mnogo toga navesti, no i ovo navedeno dovoljno jasno pokazuje koliko je ružmarin kao biljka uživao ugled kod naroda već od najstarijih vremena, a da su se neki običaji u vezi s upotrebom ružmarina sačuvali čak do danas

U kuhinji:

Svježi cvjetovi ružmarina mogu se posipavati po salatama, te svježi ili kandirani koristiti kao dekoracija mnogih jela.

Osušeni cvjetovi se mogu koristiti u kremama, voćnim pireima, marmeladama, kolačima i keksima.

Mogu se staviti u posudu sa šešerom i tako oplemeniti miris šečera.

Kao začin, listovi i cvatući vrhovi ružmarina upotrebljavaju se svježi ili osušeni, a njihov jako aromatičan okus pojačava se sušenjem. Sirove listove treba prije upotrebe sitno isjeckati i zdrobiti u avanu, a sušene listove samljeti. U jela koja se dugo kuhaju mogu se ubaciti grančice ružmarina te poslije lako izvaditi.

Dobro ide uz: kuhanu i pečenu janjetinu, teletinu, perad, divljač, pečenu ribu, variva, juhe od povrća, kuhano povrće, pečeni krumpir, kelj, mahune, buču, luk, pastrnjak, rajčicu, leću, gljive, meki sir, i jaja.

Može se dodavati umacima, preljevima, marinadama i maslacu, a može se aromatizirati ulje i ocat. U malim količinama može se dodavati tjestu za kruh i peciva, kolačima, keksima, sorbetima, nabujcima, vinskim kupovima te pečenim ili kuhanim jabukama.

Slaže se sa: čubrom, češnjakom, lavandom, metvicom, mažuranom, origanom, peršinom, kaduljom, vlascem, timijanom, ljupčacem i lovorom.

Vrući punč od ružmarina: 5 dcl crvenog vina, 4 naranče, 5-8 klinčeka, 1 grančica svježeg ružmarina, 3-4 žlice meda. Iz naranči iscjediti sok, pomiješati ga sa vinom, zakipiti i preliti ružmarin i klinčeke. Pokriveno ostaviti da odstoji 10- tak minuta, procijediti i umiješati med, odmah poslužiti.

Infuz i tinktura:

List: Infuz se priprema tako da se 1,5 do dva grama suhog lista prelije sa 200 ml kipuće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi. Ta količina priprema se dva do tri puta na dan i pije pola sata prije obroka.

Tinktura koju kupujete mora biti spravljena od jednog dijela suhe biljke na jedan dio 45-postotnog etanola. Pije se u dozi od 0,5 do 1 ml u čaši mlake vode tri puta na dan, pola sata prije obroka.

Tinktura se može spremati u koncentraciji jedan dio suhe biljke na pet dijelova 70-postotnog etanola, a pije se u dozi od 1 - 3 ml tri puta dnevno u pola čaše vode, pola sata prije obroka.

Terapije liječenja tim pripravcima, ovisno o indikacijama, traju tri tjedna do mjesec dana.



RUŽMARIN



Način primjene i doziranje:

Hladno prešano i nerafinirano ulje badema ili lješnjaka - 30 ml, Eterično ulje ružmarina kemotip verbenon/bornil acetat - 15 - 20 kapi. Kožu mažite jednom do dva puta dnevno, nakon čišćenja neutralnim ili kiselim sredstvima za pranje kože.

Kao analgetik (ružmarin kemotip kamfor), ili sredstvo za poticanje periferne cirkulacije (ružmarin kemotip cineol), koriste se veće koncentracije koje se primjenjuju lokalnim utrljavanjem (npr. bolni zglobovi, ruke ili stopala kod loše cirkulacije).

Hladno prešano i nerafinirano ulje makadamije - 50 ml, Eterično ulje ružmarina (kemotip kamfor ili cineol) - 100 kapi. Sastojke pomiješajte i utrljavajte u tankom sloju dva puta na dan na čistu kožu. Koristi se do prestanka tegobe (smanjenje boli, poboljšanja cirkulacije).

Kod djece mlađe od 12 godina, smanjite dozu eteričnog ulja za pola.

Inhalacijska upotreba - u posudu za inhalaciju sa spremnikom ulije se kipuća voda. Nakon toga se u vodu ulije samo jedna kap eteričnog ulja ružmarina kemotipa cineol (za iskašljavanje) ili ružmarina kemotipa verbenon (za mekšanje nakupljene sluzi u dišnom sustavu).

Oprezno se inhalira oko jedne minute, a zatim se doda druga kap, te ponovno inhalira oko jedne minute. Na taj način ukupno se inhalira 4 - 5 kapi (kod djece 3 - 4 kapi). Inhalacije se primjenjuju dva puta dnevno do prestanka tegoba.

Kod djece i trudnica izbjegavajte korištenje ružmarina kemotipa cineol.

RUŽMARIN



Ljekovito djelovanje:

Ljekovito djelovanje: ljekovito djelovanje ružmarina na bolji protok krvi čini ga prikladnim za liječenje slabosti probave i tromosti želuca, te pomaže kod želučane nervoze, nedovoljne opskrbe krvi i bljedoće.

Djelovanje ružmarina da pobuđuje, može dovesti do poboljšanja funkcije jetre i sekrecije žučne kesice, upale žučnog mjehura i žučnih kanala, žutice, žučnog pijeska i žučnog kamenca što pridonosi poboljšanju općeg stanja cijelog organizma.

Za otklanjanje svih navedenih bolesti pije se čaj od ružmarina, dnevno 2 šalice; uzima se 1 čajna žlica suhih i sitno izrezanih listova i cvjetova ili samih cvjetova za 1 šalicu čajnog oparka.

Ružmarinovo ulje u malim količinama djeluje na proširenje krvnih žila, a time i na bolji protok krvi, pomaže kod preniskog krvnog tlaka, arterioskleroze, upale vena i proširenih vena, Kao i kod mnogih ljekovitih biljaka, i kod ružmarina djeluju nepovoljno prekoračenja bilo u količini ili u vremenu primjene, pa mogu izazivati bolne upalne procese.

Uvarak od ružmarina primjenjuje se za vanjsku upotrebu kao dodatak kupeljima, a alkoholna otopina ružmarina (Spiritus Rosmarini) služi kao sredstvo za masažu kod uzetosti, reumatizma mišića, živčanih bolova, glavobolje i duševne ili tjelesne iznemoglosti.

Špirit od ružmarina možete sami napraviti ako 1 dkg ružmarinova ulja prelijete sa pola litre razrijeđenog alkohola ili 70 % vinske žeste; mješavinu treba dobro protresti.

Kod duševne iscrpljenosti, bljedoće, kod slabog čula vida, za čišćenje krvi i za pospješenje izlučivanja mokraće, pije se ružmarinovo vino tri puta dnevno po 1 malu čašicu i to ujutro na tašte, 1 sat prije ručka ili večere. Narodna medicina tvrdi da je to vino provjereno sredstvo za jačanje spolne moći kod muškaraca.

Ružmarinovo vino se priprema tako da se 70 g listova ružmarina stavi kroz 4 dana na močenje u 1 litru dobrog bijelog vina, a zatim procijedi.

2 način: 80 g listova ružmarina, 1 litra crvenog vina. Listove ružmarina preliti vinom, zatvoreno ostaviti da odstoji 10-15 dana i procijediti

Primjena u pučkoj medicini: ako se ružmarin kuha u kozjem mlijeku i dnevno pije, to je lijek protiv tuberkuloze, a upotrijebljen izvana, kao oblog, primjenjuje se protiv raka kože.

Kod slabog vida priprema se čaj od jednakih dijelova ružmarinovih cvjetova i kamilice, 1 čajna žlica te mješavine za 1 šalicu čajnog oparka - pa se nakon što se ohladi da bude mlako, rade očne kupelji.

Ružmarin u kućanstvu:

Stavljeni u jastučiće i među rublje, na žar ili u kipuću vodu, listovi ružmarina osvježavaju i dezinficiraju zrak, neutraliziraju mirise te tjeraju moljce i druge kukce.

Radi ugodnog mirisa drvene stabljike ružmarina mogu se paliti na vatri ili rištilju, a grančice staviti u zagrijanu pečnicu.

RUŽMARIN - ČAJ



Kontraindikacije i nuspojave:

Eterično ulje: Izbjegavati korištenje oralnim putem, osim eventualno kemotipa verbenon.

Vrlo rijetko mogu se javiti alergijske reakcije na neke od komponenti eteričnog ulja ružmarina.

Općenito ga treba izbjegavati u trudnoći, premda se lokalna i kozmetička upotreba može dopustiti u dozama do 2,5 posto u biljnom baznom ulju.

Izbjegavati primjenu ružmarina kemotipa cineol i kamfor na cijelo tijelo (npr. Masažom) kod ljudi s visokim krvnim tlakom, osim u lokalnoj primjeni (zglobovi).

Ružmarin kemotip verbenon može se koristiti kod ljudi s visokim krvnim tlakom.

molimo pročitati izjavu